17 Mart 2012 Cumartesi

çocuk beslenmesi sayfa 78

Süt çocuğunun beslenmesi

Süt çocuğu için en elverişli gıda, ana sütüdür. Ana sütünün terkibi haftadan haftaya değişir ve böylece çocuğun değişik ihti:-)yaçlarına uyar. Gıda ve vitaminlerden başka bulaşık hastalıklara karşı muafiyet veren cisimler ihtiva eder. Ve böylece çocuğamuafiyet kazandırır. Bütün bu sebeplerden dolayı yabancı bir sütle yapılan sun’i beslenme kifayetsiz bir beslenmedir. Onun için mutlak şekilde zaruret olmadıkça baş vurul&mamahdır.
Sun’î beslemede kullanılan inek sütü ana sütünden farklıdır. Onun için ana sütünün takibine uydurulmalıdır. Bu maksatla su veya pirinç suyu ilâvesiyle albümin nisbeti indirilmelidir. Buna mukabil şeker miktarı arttırılmalıdır.
Çocuğun kilosuna göre muhtaç olduğu gıda maddelerinin şe:-)ması şudur : 24 saatte vücut ağırlığının onda biri kadar tam süt (fakat 600 gramı geçmemeli.).
24 saatte ağırlığının yüzde biri kadar şeker (fakat 50 gram:-)dan fazla değil.).
Vakitsiz doğmuş çocukların beslenmesi daha zordur. İki bin gramdan aşağı çocuklara ancak hastahanelerde bakılabilir. Ço:-)cuk, hastahaneye götürülürken sıcak su şişesi ile beraber sarıl:-)malı ve üşütmekten korunmalıdır.
Suni beslenme şeması :
1 inci gün : Birşey verilmez, olsa olsa bir iki kaşık ıhlamur suyu içirilir.
2 nci gün : 5×10 gram yarı yarıya süt, ve pirinç suyu.
3 üncü gün : 5×20 gram yarı yarıya süt ve yüzde 5 şeker.
7 nci gün : 5×60 gram (yâni 20 de 1 nisbetinde)
İkinci haftanın sonunda günde 500 gram »
Dördüncü haftanın sonunda günde 600 gram »
Sekizinci haftanın sonunda günde 800 gram »
Onikinci haftanın sonunda günde 100 gram. »
Bundan sonrası için günde 1000 gramla devam edilir.

Bu miktarlar çocuğa beş öğünde verilir. Fakat zorlanmaz. Öğün saatleri 6, 10, 14, 18, 22 olmalı. Çocuk sekiz saat dinlen:-)melidir.
Üçüncü aydan itibaren öğünlerin arasında meyve suyuna da başlamalıdır. Üzüm, kiraz, çilek, portakal, mandalina, domates, elma, havuç suyu.
Bazı çocuklar inek sütünün bir parça limon ekşisi ilâvesiyle ekşiltilmesinden hoşlanırlar.
Dördüncü aydan itibaren çocuğa günde bir defa 200 gram sebze ve dört defa 200 er gram yarı yarıya sulandırılmış süt ve:-)rilir. Fakat artık, süte pirinç suyu yerine un veya mondamin çorbası ilâve edilir.

Yedinci aydan sekizinci aya kadar : 2 öğün muhallebi 2/3, bir öğün 250 gram süt 2/3, bir öğün sebze.
Onuncu aydan itibaren tam süt verilmeye başlanır. Sabahla:-)rı tereyağlı francala, 250 gram tam süt, gündüzleri iki defa 200 gram tam süt. Öğleyin sebze, akşamları değişik değişik mahal-lebi, yahut büsküi ve meyva.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder